Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ισορροπημένη διατροφή σε έξι βήματα



1. Φρόντισε το μισό του πιάτου σου να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα.
2. Από την ομάδα κρέατος προτίμησε να τρως ψάρι ή κοτόπουλο περιορίζοντας το κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι) σε μια φορά την βδομάδα. Απομάκρυνε το ορατό λίπος από τα κρέατα.
3. Αντικατέστησε τουλάχιστον τα μισά από τα αμυλούχα τρόφιμα με αντίστοιχα ολικής άλεσης ή πλούσια σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι. Καλό είναι να καταναλώνεις όσπρια ή λαδερά φαγητά 2-3 φορές την βδομάδα τα οποία επίσης περιέχουν φυτικές ίνες. 
4. Κατανάλωνε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την μέρα. Προτίμησε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Περιόρισε όμως τις τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, όπως τα κίτρινα τυριά και το αγελαδινό βούτυρο. Προτίμησε το ελαιόλαδο και τις φυτικές soft μαργαρίνες πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
5. Να αποφεύγεις τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως παστά, τουρσί, συσκευασμένα τρόφιμα, κονσέρβες.
6. Περιόρισε τα υγρά με θερμίδες (αναψυκτικά, χυμούς). Να πίνεις τουλάχιστον δέκα ποτήρια νερό την ημέρα.