Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

10 λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική



Ενα μοναδικό βιολογικό ξανάνιωμα χαρίζει η άσκηση στον οργανισμό. Οξυγονώνει τον οργανισμό, μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, καταπολεμά τις φλεβίτιδες και το έλκος στομάχου, αυξάνει την ερωτική διάθεση, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ περιορίζει ακόμη και τον κίνδυνο ενδομητρίωσης που στερεί από πολλές γυναίκες τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν.
Ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αδυναμία μνήμης είναι μερικά από τα προβλήματα στην καταπολέμηση των οποίων συνεισφέρει σημαντικά η άθληση η οποία συνιστά, σύμφωνα με τους γιατρούς, την καλύτερη πρόληψη για μια σειρά ασθενειών. Υπάρχουν, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον 100 λόγοι για να ξεκινήσει κανείς να γυμνάζεται Το ΕΘΝΟΣ- Υγεία επέλεξε δέκα εξ αυτών και σας τους παρουσιάζει.

Πνευματική διαύγεια
Η άσκηση εκτός από τους μυς δυναμώνει και το μυαλό. Τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας κατέληξαν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο η γυμναστική βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της άθλησης σημειώνεται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων τα οποία τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οσο περισσότεροι είναι οι τροφοδότες τόσο μεγαλύτερες οι πνευματικές αντοχές. Επίσης, η άσκηση σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει την παραγωγικότητα στην εργασία και την ικανότητα να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, οξυγονώνει τον εγκέφαλο με τη μεταφορά αίματος και προκαλεί πολλαπλές λειτουργίες στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να «καθαρίζει» τη σκέψη.
Ψυχική Υγεία
Ελέγχει το άγχος καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, απομακρύνει την κατάθλιψη λόγω της έκκρισης ενδορφινών και χαρίζει αυτοπεποίθηση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η συστηματική άσκηση, η οποία παράλληλα ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεσή μας, μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί και ευτυχισμένοι. Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν μάλιστα τις μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης και άλλων ειδών αγχώδους διαταραχής με τη συστηματική εκγύμναση του σώματος. Παράλληλα, η γυμναστική ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου το οποίο κατακτά στόχους μέσω των επιδόσεών του και αποκτά ένα καλλίγραμμο σώμα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανοποιημένο από τον εαυτό του.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της άσκησης στη μείωση της χοληστερίνης και των άλλων λιπιδίων. Η γυμναστική αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) και ελαττώνει την κακή (LDL) και τα τριγλυκερίδια επιδρώντας στα ένζυμα που ρυθμίζουν την ποσότητά τους στο αίμα μας. Η χοληστερίνη δεν απαιτεί επίπονη και εντατική γυμναστική για να μειωθεί. Χρειάζεται αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, και όχι στατική όπως τα βάρη. Ενα γρήγορο περπάτημα επί 60 λεπτά για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετό, σύμφωνα με τους γιατρούς, για να απολαύσει κάποιος τα ευεργετήματα της άσκησης. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από την άθληση ως προς τη μείωση των λιπιδίων και την αύξηση της καλής χοληστερίνης τους.
Ρυθμίζει την πιεση
Ενα φυσικό «αντιυπερτασικό» φάρμακο συνιστά η γυμναστική. Η άσκηση δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αφού επιστημονικές μελέτες αποφαίνονται ότι η συστηματική μέτριας έντασης άθληση περιορίζει κατά 35% τον κίνδυνο υπέρτασης και ότι οι υπερτασικοί που αθλούνται χρειάζονται λιγότερα φάρμακα από τους «αγύμναστους» ασθενείς. Η τακτική άσκηση μειώνει σύμφωνα με έρευνες τη μεγάλη αρτηριακή πίεση κατά 4 και τη μικρή κατά 2,5 mmHg. Για να καταλάβει κάποιος τη σημασία του γεγονότος αυτού αρκεί να αναφερθεί ότι οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν πως η μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2 mmHg ελαττώνει κατά 14% την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 9% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Φυσιολογικό βάρος
Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας διαδραματίζει η άσκηση. Η γυμναστική αυξάνει την ολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη με αποτέλεσμα ακόμη κι αν το άτομο διατηρεί τις διατροφικές του συνήθειες να διαπιστώνει μείωση του βάρους του. Στην καύση λίπους, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν τόσο η αερόβια όσο και η αναερόβια άσκηση οι οποίες, εκτός από την κατανάλωση θερμίδων που συντελείται κατά τη διάρκειά τους, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει λίπος για ώρες ακόμη και σε κατάσταση ανάπαυσης. Για καλύτερα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα απαιτείται συστηματική άσκηση, μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά και όχι εξαντλητική γυμναστική.
Υγιής καρδιά
Τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση των καρδιοπαθειών συμβάλλει η άσκηση. Η γυμναστική αυξάνει τη χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθιστώντας την καρδιά μια αποδοτική αντλία που στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στους ιστούς ανά χτύπο. Παράλληλα ενδυναμώνει το μυοκάρδιο και τους πνεύμονες. Μια φυσιολογική αλλά αγύμναστη καρδιά ατροφεί όπως κάθε μυς που δεν ασκείται. Είναι ενδεικτικό ότι ο όγκος μιας γυμνασμένης καρδιάς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.200 κυβικά εκατοστά, όταν μια αγύμναστη μπορεί να έχει όγκο 700 κυβικά εκατοστά. Εχει, άλλωστε, αποδειχθεί πως όσοι έχουν ακολουθούν καθιστική ζωή και έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθειες. Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να αθλούνται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους.
Ρύθμιση σακχάρου
Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν μείωση της καρδιοαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας κατά 35-45% σε διαβητικούς που ασκούνται συστηματικά αλλά και μείωση κατά 60% των μικροαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη όπως νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση, ενώ βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών. Παρ' όλ' αυτά, οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέξουν ενδεχόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας που παρατηρούνται ορισμένες φορές λόγω της άθλησης.
Καλή υγεία των οστών
Στην οικοδόμηση ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος συμβάλλει η γυμναστική σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα δυνατά κόκαλα «χτίζονται» από την παιδική και εφηβική ηλικία ενώ η άσκηση συνιστά τον μοναδικό τρόπο πρόληψης της οστεοπόρωσης που απειλεί τους ενήλικες. Πρόκειται για μια επώδυνη και πολύ σοβαρή πάθηση, η οποία καθιστά τόσο ευάλωτα τα οστά ώστε ακόμη και ένα πέσιμο ή ένα δυνατό σφίξιμο μπορεί να οδηγήσουν σε συντριπτικά κατάγματα. Ιδανικές θεωρούνται οι ασκήσεις που ασκούν πίεση στα οστά, όπως η γυμναστική με βάρη. Ενδεικτικά των ευεργετικών αποτελεσμάτων της άσκησης είναι τα πορίσματα επιστημονικών μελετών που καταδεικνύουν ότι οι αθλητές εμφανίζουν οστική πυκνότητα μεγαλύτερη ακόμη και κατά 50% σε σχέση με κάποιον που δεν αθλείται.
Υπνος
Η άσκηση συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Μια καλή γυμναστική προσφέρει έναν βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια του οποίου το σώμα «επιδιορθώνει» τις βλάβες του, ξεκουράζεται και ανακτά ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα. Σε αυτό βοηθούν ιδιαίτερα ορισμένα είδη γυμναστικής, όπως η γιόγκα και το πιλάτες. Παρ' όλ' αυτά, όταν η άσκηση γίνεται αργά το βράδυ και όταν πρόκειται για έντονη αερόβια γυμναστική προκαλούνται τα αντίθετα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό συνίσταται η γυμναστική να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.
Ευεξία - ζωντάνια
Καλύτερες κινητικές ικανότητες, μεγαλύτερη αντοχή, μυϊκή δύναμη, ισορροπία και συντονισμός είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που αποκτά όποιος ασκείται συστηματικά. Η ευεξία και η αυξημένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ταυτίζονται με την άσκηση ενώ όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η γυμναστική βοηθά στην καταπολέμηση της σωματικής κόπωσης. Η καλή φυσική κατάσταση εκτός από την αυτοπεποίθηση που προσδίδει στο άτομο χαρίζει και χρόνια ζωής: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και 4,5 χρόνια... Αλλωστε, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για να κινείται και η συμμόρφωση με τις επιταγές της φύσης επιφέρει αρμονία και καλή υγεία.

http://www.ethnos.gr/