Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Διαλειμματική αερόβια προπόνησηΗ διαλειμματική αερόβια προπόνηση είναι η λεγόμενη αερόβια άσκηση υψηλής έντασης.
 
Η φιλοσοφία αυτής της προπόνησης είναι, ότι δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό να επωφεληθεί περισσότερο όταν η αερόβια άσκηση έχει μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη διάρκεια απ΄ ότι η αερόβια χαμηλής έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας.

Φυσικά, στο πρόγραμμα ενός αθλητή, η υψηλής έντασης αερόβια προπόνηση μπορεί να συνυπάρξει με την αερόβια χαμηλής ή μεσαίας έντασης.

Ένας απλός τρόπος να μετρηθεί η ένταση μιας αερόβιας άσκησης, είναι ο αριθμός των σφυγμών του αθλητή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Γενικά σε μια άσκηση υψηλής αερόβιας έντασης  ο επιθυμητός στόχος σφυγμών είναι το 90% των μέγιστων σφυγμών του αθλητή.

Ο κάθε αθλητής μπορεί να υπολογίσει το μέγιστο των σφυγμών της καρδιάς του αφαιρώντας την ηλικία του από το 220. Για παράδειγμα, ένας 25χρονος θα βρει το μέγιστο των σφυγμών του  όταν υπολογίσει 220-25= 195 το λεπτό, άρα με την διαλειμματική άσκηση στοχεύει σε 195 Χ 90%= 175-176 χτύπους το λεπτό.

Η διαλειμματική άσκηση αναφέρεται γενικά σε αθλητές με σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Ένας αθλητής που είναι σχετικά αρχάριος στην αερόβια υψηλής έντασης, θα πρέπει πρώτα να περάσει μια περίοδο προσαρμογής με κάποια πιο ήπια μορφή αερόβιας, πριν ξεκινήσει να εξασκείται με τη διαλειμματική άσκηση.

Τα οφέλη της διαλειμματικής άσκησης:

- Πολύ μεγαλύτερη καύση θερμίδων σε σχέση με την αερόβια χαμηλής ή μεσαίας έντασης.

- Αύξηση του μεταβολισμού για τις επόμενες 24 ώρες, σε αντίθεση με τη χαμηλή μεσαίας έντασης αερόβια, που αυξάνει το μεταβολισμό πολύ λιγότερο. Έτσι ο οργανισμός συνεχίζει να καίει λίπος  και μετά το τέλος της άσκησης.

- Μεγαλύτερη αύξηση έκκρισης αυξητικής ορμόνης απ’ ότι η μεσαίας έντασης αερόβια
 
- Αύξηση επίδοσης και εκρηκτικότητας σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορη αντίδραση (πχ αθλήματα)

Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να εφαρμοστεί σε ποδήλατο (κανονικό ή γυμναστικής), σε διάδρομο γυμναστικής,  σε τρέξιμο, σε στίβο, στα steps, στην κολύμβηση κτλ. Η φιλοσοφία της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης μπορεί να εφαρμοστεί και στα περισσότερα αθλήματα.


Ένα τυπικό πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης:

Προθέρμανση : Τρέξιμο στο 60-65 % των μέγιστων παλμών για 3-4 λεπτά, αφού προηγηθούν 1-2 λεπτά απλού περπατήματος

«Άσκηση» : 30 δευτερόλεπτα στο 90%
«Ξεκούραση» : 60 δευτερόλεπτα ελαφρώς γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο
«Άσκηση» : 30 δευτερόλεπτα στο 90%
«Ξεκούραση» : 45 δευτερόλεπτα περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο

Αυτός ο κύκλος άσκησης – ξεκούρασης, πραγματοποιείται περίπου 5-6 φορές. Οι παραλλαγές είναι αρκετές, με βασικό χαρακτηριστικό την γρήγορη εναλλαγή άσκησης – ξεκούρασης και τον στόχο των 90% χτύπων σε σχέση με το μέγιστο του κάθε ασκούμενου.


Για αποφυγή τραυματισμών, καλό είναι να γίνονται κάποιες διατάσεις και χαλαρό περπάτημα πριν την εξάσκηση του αθλητή στη διαλειμματική προπόνηση, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη προπόνηση επιχειρήσει να εξασκηθεί.

Η προθέρμανση είναι πολύ σημαντική για όλες τις μορφές προπόνησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητοι τραυματισμοί. 

http://bodyenergycy.blogspot.gr