Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Αποθεραπεία μετά την προπόνηση για νέους αθλητές



Η αποθεραπεία μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα είναι το πιο σημαντικό σημείο στον κύκλο μίας σωστής και ολοκληρωμένης προπόνησης, συνήθως το αποκαλούμε χαλάρωμα αλλά πιο σωστά ονομάζεται αποθεραπεία για την αποκατάσταση του οργανισμού και αυτό δεν διαρκεί περισσότερο από 15΄.



Η διαδικασία


Σκοπό έχει την επαναφορά του οργανισμού στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος, υπεύθυνο για την αίσθηση του πιασίματος μετά από έντονη σωματική άσκηση, συντομεύοντας λοιπόν την αποκατάσταση των λειτουργιών στο οργανικό σύστημα. Εκτός αυτού διευκολύνεται η επαναφορά του αίματος στην καρδιά από την περιφέρεια των άκρων, επαναφέροντας λοιπόν τις λειτουργίες στα προ της άσκησης επίπεδα.



Πώς γίνεται


Στο τέλος της προπόνησης συστήνεται χαλαρό τζόκινγκ ή περπάτημα ή χαλαρό, ανάλογα τον χώρο, για 5΄ περίπου με χαλαρό ρυθμό (περίπου 30% της μέγιστης έντασης εξατομικευμένα στο κάθε παιδί). Η αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα με εξατομικευμένες διατάσεις, αθλητική μάλαξη και στη συνέχεια ένα δροσερό ντους για να συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που βοηθάει στην επαναφορά του αίματος από τα άκρα προς την καρδιά.

Συνέπειες παράλειψης
Σε περιπτώσεις μη σωστής αποθεραπείας σε συστηματικό επίπεδο τότε εμφανίζονται μυϊκοί πόνοι όπου συνοδεύονται με τοπική ευαισθησία και διόγκωση των μυών. Ο πόνος κυρίως έγκειται σε κάθε κίνηση ενεργητικής η παθητικής μορφής όπου και οι μύες χάνουν προοδευτικά την ικανότητα φυσιολογική συστολή τους σε φυσιολογικό εύρος κίνησης.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές στα επίπεδα του πρωταθλητισμού δεν είναι σπάνιο το να προηγούνται διάφορες μορφές κόπωσης, όταν δεν υπάρχει σωστή αποθεραπεία μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν θέλοντας να τονίσουμε πέρα από την μορφή κόπωσης των μυών ένα από τα σημαντικότερα σημεία μορφής της κόπωσης είναι η πνευματική και αισθητηριακή κόπωση , δηλαδή η παρουσία αδυναμίας της ικανότητας για συγκέντρωση, αντίληψης , όρασης και ακοής. Καθώς αυτά στοιχεία εμφανίζονται προοδευτικά στους αθλητές δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται και το στρες της άσκησης με το αποτέλεσμα αυτού να μην μπορεί ο ασκούμενος να ασχοληθεί με τις καθημερινές δραστηριότητες του. Για αυτό και οι ψυχολόγοι συνιστούν τεχνικές χαλάρωσης προκειμένου να μειωθεί η περιττή υπερδιέγερση.

Και η διατροφή συμβάλλει στην αποκατάσταση
Τέλος για να υπάρχει μια σωστή και πλήρης αποθεραπεία θα πρέπει ο αθλητής να προσέξει την διατροφή του ώστε να μπορεί να βοηθήσει όλες τις λειτουργίες του σώματος του για να τον κρατήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα των καθημερινών απαιτήσεων.
Μια καλή επιλογή είναι η κατανάλωση χυμών αμέσως μετά την άσκηση, καθώς μας παρέχουν ηλεκτρολύτες που λόγω της άσκησης έχουν χαθεί από τον ιδρώτα και παράλληλα προσφέρουν υδατάνθρακές για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει λήψη πρωτεϊνούχων γευμάτων για την αναδόμηση του μυϊκού ιστού. Έτσι λοιπόν ξαναβρίσκοντας γρήγορα την χαμένη ενέργεια με ένα συστηματικό πρόγραμμα αποθεραπείας απομακρύνεται ο κίνδυνος ύπαρξης μελλοντικών τραυματισμών.

7 Χρήσιμα Tips Αποκατάστασης
Κυλίσου επάνω σε ένα κύλινδρο (Roller physio) βοηθάει για αποθεραπεία συγκεκριμένων μυών, ώστε να επανέλθουν γρηγορότερα στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
Χαλάρωση αποθεραπεία 10 με 15’ χαλαρό τρέξιμο η περπάτημα.
Διατάσεις ακόμα και στην γυμναστική στο σχολείο, αυξάνουν την ευλυγισία και δίνουμε την ευκαιρία στο νευρικό σύστημα να χαλαρώσει.
Αθλητική μάλαξη για απελευθέρωση της έντασης των μυών καθώς βελτιώνει το εύρος κίνησης
Ενυδάτωση για την αποφυγή αφυδατώσεις.
Γεύματα πρωτεϊνών από φυσικές τροφές, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν οι μυς στην φυσική τους κατάσταση.
Ύπνος, είναι πολύ σημαντικός για την ανάπαυση του σώματος μας αλλά και για την υγεία μας.
athlometrix.com