Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Τι είναι φυσική κατάσταση και πως βελτιώνεται


Συνήθως με τον όρο φυσική κατάσταση θεωρούμε την ικανότητα κάποιου να τρέχει χωρίς να κουράζεται, την αερόβια δηλαδή αντοχή του. Ο όρος αυτός όμως είναι πολυσύνθετος και έχει να κάνει με παραπάνω από μια φυσικές ικανότητες.
Η φυσική κατάσταση αποτελείται από πέντε φυσικές ικανότητες:
Δύναμη: είναι η ικανότητα των μυών να υπερνικούν αντιστάσεις.

Ταχύτητα: είναι η ικανότητα των μυών να παράγουν έργο στη μονάδα του χρόνου.

Αντοχή: είναι η ικανότητα των μυών να αντιστέκονται στην κόπωση.

Ευλυγισία: ίναι η ικανότητα των μυών να διατείνονται.

Ευκαμψία: είναι η ικανότητα των αρθρώσεων να λειτουργούν σε όλο το εύρος κίνησης.

Για την βελτίωση των παραπάνω φυσικών ικανοτήτων απαιτείται εξειδικευμένη και στοχευόμενη μέθοδος προπόνησης για την καθεμία χωριστά αλλά και των συνδυασμό κάποιων από αυτών.
Στον αθλητισμό η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης και η βελτίωση της είναι πρωταρχικής σημασίας.
Με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε αθλήματος κάποιες από τις φυσικές ικανότητες είναι περισσότερο αναγκαίες και η ανάλυση αυτή θα καθορίσει και το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης αλλά και την βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί σε κάθε μία από αυτές. Επίσης κάθε μία φυσική ικανότητα του σώματος διαχωρίζεται επιμέρους σε διάφορες μορφές οι οποίες εξασκούνται περαιτέρω για την μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Για κάποιον που ερασιτεχνικά ασχολείται με κάποιο άθλημα ή απλά γυμνάζεται για υγεία η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των παραπάνω φυσικών ικανοτήτων όπως αναφέρθηκαν είναι εξίσου αναγκαία και απαραίτητη.
Ο καθορισμός και η εξατομίκευση των προγραμμάτων άσκησης είναι αποτέλεσμα της σωστής αξιολόγησης της φυσικής μας κατάστασης και είναι η βάση για την πρόληψη τραυματισμών.
Για να γυμναζόμαστε λοιπόν με ασφάλεια έχοντας θέσει εφικτούς και σαφείς στόχους θα πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά με τον προπονητή-γυμναστή μας έτσι ώστε τα αποτελέσματα του προγράμματος άσκησης να είναι τα μέγιστα στο συντομότερο χρόνο και με το λιγότερο κόπο.
Οι γνώσεις και οι εμπειρία των ειδικών μας γλυτώνουν πολλές φορές από τραυματισμούς, λάθη, κόπο και χαμένο χρόνο που μας κρατάνε ένα βήμα πίσω από την προσωπική μας κορυφή!

Το εξαιρετικό άρθρο βρέθηκε στο ιστολόγιο:

http://www.mydiatrofi.gr/askisi/fitness-fysiki-katastasi/ti-einai-i-fysiki-katastasi-kai-pos-tha-ti-veltiosoume